Himmah

"AKU INGIN menyampaikan DAKWAH ini sampai kepada JANIN di PERUT IBUNYA"-Hassan al-Banna

Wednesday, July 25, 2012

rugi oh rugi

Apa definisi anda tentang perkataan 'rugi' ?

Ini yang selalu aku dengar bila orang berbicara mengenai 'rugi'...

"eh kau dah tengok Batman The Dark Knight Rises belum ? Ish, rugi kau kalau tak tengok, best gilerr","ah, rugi aku beli buku kat kedai tu, dah la mahal. Kalau aku tahu baik aku beli online, boleh dapat murah","eh, rugi je kalau belajar luar negara kalau tak jalan-jalan","rugi je kalau beli Iphone kat US ni, baik beli kat Malaysia lagi murah","rugi kalau kita shopping barang sekarang ni, harga tengah mahal, baik tunggu black friday nanti baru ade banyak sale","Taylor Swift datang buat konsert minggu ni, rugi kalau tak pergi"... dan pelbagai lagi definisi rugi yang biasa menghiasi ketidakpuashatian kita saban hai

Tapi...


Kau bangun tidur tatkala matahari telah mencanak naik, kau tak rasa rugi pulak ? sedangkan berpagi-pagi itu membawa rahmat dan berkat Allah...

Sabda Nabi s.a.w:

"Ya Allah, berkatilah umatku di waktu paginya" 

(HR Abu Daud)

Saat saudaramu memerlukan bantuanmu, sikit sekali kau infaqkan hartamu ! tak rasa rugi pulak ? sedangkan Allah telah berfirman:

"Dan kalau kamu memberi pinjaman kepada Allah, sebagai pinjaman yang baik (ikhlas), nescaya Allah akan melipat gandakan balasanNya kepada kamu serta mengampunkan dosa-dosamu..." 

(at-Taghaabun 64:17)

Saat Allah menjanjikan keampunan dan pahala berlipat ganda sepanjang Ramadhan, kau pula bukan main liat nak bertarawih, bertilawah, berinfaq, berqiamullail ! tak rasa rugi pulak ?

"setiap amalan anak Adam di bulan Ramadhan digandakan 1 kebaikan dengan 10 yang seumpamanya hingga kepada 700 kali ganda..." 

(HR Bukari dan Muslim)

Kau lebih suka pergi konsert artis yang 4,5 tahun sekali dibuat, tapi kuliah agama di masjid seminggu sekali pun kau tak pernah pergi ! tak rasa rugi pulak ? Padahal Nabi pernah bersabda:

"Barang siapa yang berjalan di jalan niatnya untuk mencari ilmu maka Allah akan mempermudah jalan ke syurga untuknya, dan malaikat meletakkan sayapnya kerana REDHA kepada orang yang mencari ilmu..." 

(HR Ibnu Majah)

Manusia oh manusia ! (kau, aku, kita semua) apa yang  kau rugikan sebenarnya !

Dan akupun dah tak larat nak listkan apa yang kau 'rugi'kan sebenarnya... bak kata Nabil, "lu pikirlah sendiri !" ...

No comments:

Post a Comment