Himmah

"AKU INGIN menyampaikan DAKWAH ini sampai kepada JANIN di PERUT IBUNYA"-Hassan al-Banna

Sunday, July 12, 2015

Apa yang hendak didoakan pada malam Lailatul Qadr?

Bagi jiwa2 yang kerinduan memburu malam Lailatul Qadr, pastinya mempunyai 1001 doa yang ingin dipanjatkan kpd Allah SWT, jika diberi sehari semalam pun belum tentu habis kita meluahkan permintaan... Lantas jika diberi peluang bertemu dengan malam lailatul qadr yang hanya setahun sekali berkunjung tiba, dan dalam tempoh malam yang pendek sehingga terbit fajar dan masanya pula dimisterikan Allah, apa yang patut kita utamakan dalam doa kita?

Maka, Pintalah diampunkan dosa2 kita dan berdoalah kemaslahatan akhirat mendahului permintaan duniawi.

Berdoalah kita diampuni Allah pada malam itu, sebagaimana doa yang diajar Nabi kpd Aisyah...

وقالت عائشة ـ رضي الله عنها ـ : يا رسول الله إن وافقت ليلة القدر، فما أقول ؟ قال: قولي:
 اللهم إنك عفو تحب العفو فاعف عني

Ertinya : "Berkatalah Aisyah , Wahai Rasulullah, jika aku berkesempatan bertemu Malam Al-Qadar, apakah yang perlu aku katakan (doa) ? Bersabda Nabi : " Sebutlah doa " Ya Allah sesungguhnya dikaulah maha pengampun , dan amat suka memberi ampun, maka berikanlah daku keampunan"

Dan utamakanlah permintaan ukhrawi berbanding duniawi, sepertimana firman Allah...

فَمِنَ النَّاسِ مَن يَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا وَمَا لَهُ فِي الآخِرَةِ مِنْ خَلاَقٍ

Ertinya : Maka di antara manusia ada orang yang berdoa: "Ya Tuhan kami, berilah kami (kebaikan) di dunia", dan tiadalah baginya bahagian (yang menyenangkan) di akhirat 

( al-Baqarah 2:200 )

Tuluskanlah hati meraih keampunan Allah pada malam pendek itu, nescaya Allah akan susuli hidup kita dengan kelengkapan duniawi yang kita idamkan...

"Bila engkau ingin berdoa, sementara waktu yang kau miliki begitu sempit, padahal dadamu dipenuhi oleh begitu banyak keinginan, maka jadikan seluruh isi doamu istighfar, agar Allah memaafkanmu. Karena bila Dia memaafkanmu, maka semua keperluanmu akan dipenuhi oleh-Nya tanpa perlu engkau memintanya." - Ibnul Qoyyim Al Jauziyah

Salam memburu 10 malam terakhir Ramadhan 
Emotikon smile

Saturday, July 4, 2015

Ibrahim A.S and the Beauty of Ramadhan



Bismillah…

Let me take this opportunity of stepping into the last 10 days of Ramadhan 1436H of sharing what I reflected and learnt during the session with Ustaz Nouman Ali Khan on 2/7/15 at Masjid Besi, Putrajaya…

He explicitly divided his talk into 3 parts in which each is inter-related to each other and signifies the beauty of Ramadhan that most of us may overlooked for as long as we live until today, perhaps?

The first part is about Ibrahim and he is the center of Islamic teachings.

Sunday, September 7, 2014

Harapan Buat Pendosa


It has been a while since the last time I wrote, agak dah bersawang blog ni… takpe biar blog yang bersawang, asalkan jangan iman yang bersawang…

Gambar hiasan... hehehe
3 bulan lebih aku menghabiskan masa di kampung halaman kelahiran aku, lepak2 bersama kawan2 kampung yang aku kenal sejak kecil, main takraw, futsal bersama… dulu aku bukan macam tu, dulu aku lebih suka duduk rumah,  cuma sejak balik selepas 4 tahun di perantauan ni aku lebih suka bergaul dengan mereka… bukan sebab aku kesunyian or etc, tapi sebab aku ingin mendalami kerangka pemikiran mereka…

Thursday, May 8, 2014

Erti Segulung Ijazah

The Commencement Stage

Alhamdulillah, thumma Alhamdulillah ke hadrat Ilahi kerana dengan izin dan limpah kurniaNya aku dapat menamatkan pengajian aku di Vanderbilt University...


Berbagai-bagai perasaan bermain di fikiran aku ketika ini. Jika difikirkan betul2, yang aku perjuangkan di bumi Vanderbilt selama 4 tahun ini hanyalah untuk mendapat sekeping kertas... sekeping kertas yang bertujuan untuk mengiktiraf seseorang sebelum dia melangkah ke alam profesional...

Thursday, May 1, 2014

Apa Perasaan nak Grad?

Dah hampir setahun aku tak menulis, focusing my heart and soul merealisasikan apa yang aku tulis selama ini dan menyiapkan pelapis2 DnT di Vandy sebelum aku balik ke Malaysia… seperti pesan Imam as-Syahid Hassan al-Banna (ISHAB),

“Medan khayal lebih besar daripada medan bercakap. Medan bercakap 
lebih besar daripada medan amal. Medan amal lebih besar daripada medan Jihad. Dan, medan Jihad lebih besar daripada Jihad yang muntij”

Saturday, July 27, 2013

Ramadhan and The Fasting Mohawk

Colt Holliman aka The Mohawk with his handmade camera

Meet Colt Holliman, or better known as The Mohawk among the VSA (Vanderbilt Summer Academy) 2013 students. He is a Baptist Christian. His hair is not the only interesting thing about him, the best part is, he was fasting with me in the month of Ramadhan ! 

Sunday, June 2, 2013

Smile, Sorry and Thank You

Throughout these years, I noticed certain things about us as a Muslim (Malay Muslim in particular). I can’t stop comparing our manners to the Americans’. There are 3 most obvious manners that we are lacking of compared to them but in fact these are very encouraged in Islam… the smile, sorry and thank you.

I’m working as a Front Desk Assistant. I was sitting at this desk, doing my own work, waiting for people asking for help and I get paid for it. Then came this old women

Friday, February 15, 2013

Bless You !!



“haaaaaaacummm !”

Bless you !

Budaya ‘bless you’ sudah sebati  dengan cara hidup masyarakat USA (tak pasti di Negara non-Muslim lain). Bilamana seseorang bersin, orang-orang di sekelilingnya akan ramai-ramai mengucap ‘bless you’ ke atasnya…

Tidak kiralah dimana anda bersin…

Monday, January 28, 2013

Tazkirah Maulidur Rasul: Mengapa kita mengamalkan sunnah Nabi ?


Sambutan Maulid ar-Rasul 2013 telah hampir seminggu berlalu, baru hari ini berkesempatan untuk menulis…

tapi tidak mengapa kerana kasih dan sayang kepada Rasulullah s.a.w sepatutnya tidak bermusim dan seharusnya sentiasa mekar dan subur dalam hati umat Islam !

Nabi bersabda:

"Demi nyawaku di tanganNya, tidak beriman seseorang dalam kalangan kamu sehingga aku menjadi orang yang dia kasihi melebihi kasihnya terhadap ayah, anak & semua manusia yang lain."

(HR Bukhari)

Kalau hendak berbicara soal hukum menyambut Maulid ar-Rasul, aku kira aku bukanlah orang yang faqih dalam hal ini, kerana para Imam Mazhab juga mempunyai pandangan yang berbeza. Jadi, lebih sesuai untuk merujuk ustaz-ustaz, fuqaha’ dan alim ulama’.

Tapi apa yang aku ingin bangkitkan hari ini sebagai seorang umat Islam marhaen ialah, mengapa kita umat Islam mengamalkan sunnah-sunnah Nabi s.a.w ??


Thursday, January 24, 2013

Catatan Hari Lahir ke-21: apa yang aku ada untuk hari 'esok' ?

23 Januari 2013, genap sudah 21 tahun aku bernafas di atas bumi Allah ini, Alhamdulillahirabbila'lamin di atas limpah dan kurniaNya aku masih diberi nikmat hidup dalam Islam dan Iman.

Namun, tahun depan masih belum pasti bagiku, bahkan hari esok juga belum pasti ada untukku, apatah lagi saat-saat akan datang, juga belum pasti ada bagiku kerana bila-bila masa sahaja malaikat Izrail boleh menjemput aku pergi, wallhu’alam…

Sebagai seorang Muslim, mengingati mati dan mempersiapkan amalan untuk menghadapi hari ‘esok’ yang kekal abadi sepatutnya menjadi muhasabah dan peringatan agar sentiasa bersedia seperti yang Nabi s.a.w sabdakan:

"Orang pintar ialah sesiapa yang memuliakan dirinya serta membuat persediaan untuk kehidupan selepas mati, sementara orang bodoh ialah sesiapa yang membiarkan dirinya mengikut hawa nafsu tetapi mengharapkan cita-citanya dikabulkan oleh Allah."

(HR Tirmidzi)

Jadi setakat saat ini, apa yang telah aku persiapkan untuk menghadapi hari ‘esok’ ? Hari di mana segala amal baik dan buruk akan mendapat pembalasan Allah s.w.t